Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!

Tips til at vælge den rigtige regnvandstønde til haven

Går du med tankerne om at skære ned på vandregningen, men stadig ønsker at vande din have, så den er pæn. Så skal du overveje, om du skal opsamle regnvand, som du kan vande med.

Det er vigtigt, at du bruger lidt tid på at finde den rette størrelse på din regnvandsbeholder, da mange ofte får en for lille første gang. Du kan i denne guide se, hvordan du udregner størrelsen på din regntønde.

Hvilken størrelse regnvandsbeholder skal jeg vælge?

Når du har bestemt dig for, at du ønsker at etablere en regnvandsbeholder, så skal du overveje hvilket behov du har. Erfaringer viser, at når man har gratis vand til rådighed, så bruger man også mere vand. Derfor er det vigtigt, at du ikke vælger en for lille vandtønde.

Regnvandet opsamles fra dit tag, og du kan udregne, hvor meget vand du kan opsamle fra dit tag ved følgende beregning. Den gennemsnitlige nedbør i Danmark er ca. 800 mm, og 1 mm regn giver 1 liter vand pr. kvadratmeter. Dvs., at du kan opsamle 800 liter vand pr. kvadratmeter tag pr. år.

Måler dit tag fx 100 kvadratmeter, så kan du opsamle 80.000 liter vand pr. år. Find vandartikler her.

Hvordan udregner jeg dimension på min regnvandstønde?

Det er en god regel, at din regnvandstank passer til tagfladens størrelse. Derfor er tagets størrelse afgørende for valg af vandtønde. Lad os antage, at dit tag er på 100 kvadrat meter.

Hvis dit årlige forbrug er 10.000 liter, og den årlige regnmængde er 800 mm, og dit tag måler 100 kvadratmeter, så kan du opsamle 80.000 liter vand. Vandtanksstørrelse udregnes således:

  • 80.000 x 0,01 + 10 % = 880 liter skal din vandtønde kunne indeholde.

Hvis dit årlige forbrug er 30.000 liter, og den årlig regnmængde er 800 mm, og dit tag måler 100 kvadratmeter så kan du opsamle 80.000 liter vand. Vandtanksstørrelse udregnes således:

  • 80.000 x 0,03 + 10 % = 2.640 liter skal din vandtønde rumme.

Træ eller plastik

Når du har fundet ud af, hvilken størrelse vandtønde, der dækker dit behov, så er det også rart at vide, hvilken slags vandtank, du skal vælge. Skal den være i plastik eller træ?

Vandtønder i træ har oftest en begrænset kapacitet, og derfor vælger nogle at bruge flere regnvandstønder forlænget og dermed øge regnvandskapaciteten. Hvis du har brug for en stor kapacitet, så skal du kigge efter regnvandsbeholdere i plastik materiale.

Husk også at få købt en vandslange, vandkande og andre ting til vanding af dine have.